KUNSTINTEGRATIE HET ANKER
4 bootkettingen, roestvij staal, 10 mm dikte, 1 sleutelkastje, 6 sleutelhangers met kernwaarden, 6 hangsloten – groen metallic spuitverf
4 bootkettingen, roestvij staal, 10 mm dikte
Worden afgewisseld met staaldraad waarop beplanting wordt voorzien (Hop – Humulus lupulus)
Inleiding
Lokaal dienstencentrum Het Anker startte in 2018 met een grote renovatie, met de hulp van het VIPA-fonds. In dit verband werd aan Het Anker gevraagd om na te denken over een kunstintegratie. Een weloverwogen kunstopdracht kan een immateriële meerwaarde toevoegen aan de gebouwen en bijdragen tot het creëren van een ‘healing environment’. Creativiteit bij het ontwerpen en uitbouwen van verzorgingsvoorzieningen kan de levenskwaliteit verhogen van eenieder die op een bepaald moment in zijn leven zorg nodig heeft. Het Anker ging aan de slag, en het kunstwerk ‘inhaken/brancher’ werd geboren.
Toelichting bij het de naam en het concept
De keuze voor de naam ‘Het Anker’ destijds, berustte op een dubbele, passende verwijzing. Het dienstencentrum situeert zich in wat voordien de ‘maritieme wijk’ was, de link met een anker is dus vanzelfsprekend. De tweede betekenislaag verwijst naar de symboliek van een anker: ergens je anker uitgooien, ergens thuiskomen. Het geïntegreerde kunstwerk ‘brancher/inhaken’ (met hop begroeide scheepskettingen) is opnieuw een knipoog naar deze dubbele verwijzing. Aan elk anker hangt namelijk een ketting, wat net toelaat te ankeren. De schakels van een ketting haken in elkaar (zoals armen) en symboliseren verbinding en samenwerking. De slotjes die eraan hangen symboliseren de kernwaarden van de organisatie. Aan elk sleuteltje -dat bij een specifiek slotje in de schakel hoort- hangt een sleutelhanger met daarop telkens één kernwaarde in de twee talen. De zes sleutels hangen in een sleutelkastje aan de ingang van het gebouw. Opnieuw zitten er dus twee betekenislagen onder: een materiële (de kettingen) en een meer emotionele (de waarden van de organisatie).
Kettingen
De opgespannen kettingen aan de gevel zijn scheepskettingen uit roestvrij staal die in de maritieme wereld gebruikt worden om een anker aan te bevestigen.

Slotjes – sleutelhangers
In de scheepskettingen zijn 6 hangslotjes bevestigd.
Slotjes worden veel gezien bij waterstromen, meer bepaald bij bruggen in steden, waar mensen elkaars liefde bezegelen. Sindsdien staan ze symbool voor een band/verbintenis tussen mensen.
De kernwaarden staan gegrift in de houten sleutelhangers die aan de sleutels hangen in een sleutelkastje aan de ingang van het centrum.

Sleutelkastje
Het sleutelkastje is de upcycling van een oude MIVB-ontwaarder (ontwerper Pierre-Emmanuel Vandeputte). De opvallende oranje kleur en het model staan vers in het geheugen van de Brusselaar. Hoewel alles digitaliseert, wil de organisatie aandacht behouden voor dit soort artefacten.

Wilde hop
De keuze van de beplanting viel op de ‘humulus lupulus’ oftewel wilde hop. Het is een inheemse plant, en insectenvriendelijk. Ze bloeit van juli tot september en kan tot 6m hoog worden.
KUNSTINTEGRATIE FORUM
Ester Goris & Arnaud Hendrickx
45m
45m is a site-specific intervention in the community centre Forum LD3 renovated by Stadt Architects. By means of eleven successive perforations, the intervention materialises a line of sight that literally pierces the successive spaces of the building. The resulting ‘micro-enfilade’ strings together all the publicly accessible spaces. The cylindrical core samples are cast in resin and set up like a ‘totem’ in the central meeting area. This way, it presents a tangible cross-section of the materials of which the building is composed.


KUNSTINTEGRATIE MIRO
Marc Goots
DIEPSPIEGEL
Ontwikkeld met medewerking van GLASSOLUTIONS Saint-Gobain, waarvoor dank aan Ivo Smets, sales manager. Samengestelde, gelaagde en getinte doorkijkspiegel, globale afmetingen L x B x H: 7.110 x 2.700 x 150 MM .
De Diepspiegel is een grote, gradueel warm getinte, in delen samengestelde, gelaagde, diepe, kamerhoge en wandbrede doorkijkspiegel, occasioneel afgeschermd door en zwaar gordijn. Het werk van architect-kunstenaar Marc Godts is een poging het confronterende van en spiegel te doorbreken door elk spiegelbeeld te vertragen en van de oppervlakte naar de diepte te brengen, en daar gevat tussen de lagen van de spiegel te laten berusten als iets aanwezig op de achtergrond, gezellig en vertrouwd, diepreflecterend in piaats van hoog.
Diepspiegel en Ommegang
De Diepspiegel vormt één van de wanden van het Diensten- en Ontmoetingscentrum Brutopia en is het resultaat van het zoeken naar een sterke relatie tussen kunstintegratie en plan en naar de vertaling van deze relatie in ruimtelijke-programmatorische en sensorieel-materiële gradiënten.
Het Diensten- en Ontmoetingscentrum Brutopia als en continuïteit van ontmoetingsruimte waarbij alle ruimte – en dus o0k elke ontmoeting – op elk punt en in elke deelruimte even belangrijk is. De kunstintegratie, de Diepspiegel, als aanzet, in functie daarvan, door de dualiteit en de materialisering van ruimteafbakeningen en -afschermingen die door deze kunstintegratie worden opgeroepen. Dit zoeken op initiatief van architect Stefan Van Moll, samen met architect-kunstenaar Marc Godts naar toegevoegde waarde ten dienste van het ontmoetingscentrum, staat aantoonbaar in relatie tot elks werk- en onderzoek in de realisatie van architectuur in het gebouwde, enerzijds, en de weerkerende bevraging van architectuur voorbij het gebouwde, anderzijds. Het eerste schetsontwerp van de Ontmoetingsruimte is trouwens niet veel ouder dan de eerste lijnen van wat uiteindelijk de Diepspiegel zal worden. De dialoog tussen beide benaderingen (in welke mate kan de kunstintegratie en de verbeelding omtrent het samengaan van beide zijn dan ook vanaf de eerste intuïtieve uitspraken, tot en met de uitvoering, doorheen de sterk evoluerende, opeenvolgende voorstudies, sturend.
Het Lokaaldienstencentrum Is een continuïteit van ontmoetingen in een continuïteit van ruimte: een Ommegang. Als je buiten bent moet je binnen nog leren kennen. Het is en continuïteit van ontmoetingen die start met een eerste stap: deze waarmee je jezelf en de andere ontmoet, en ook de engelen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.