Casa Viva

Cahier Muggenstraat

Casa Viva in de Muggenstraat is een solidair woonproject voor kwetsbare senioren en jonge gezinnen met een migratieachtergrond. Er wonen zes senioren, acht volwassenen en veertien kinderen in twaalf woningen. De huurprijzen zijn aangepast voor mensen met een laag inkomen. Op het dak van het gebouw ligt een gemeenschappelijk terras en een tuin, zeven woningen zijn toegankelijk voor bewoners in een rolstoel, en op het gelijkvloers situeert zich Forum.

Dit woonproject in Brussel is samen met de bewoners ontwikkeld. Gedurende twee jaar gingen Forum en Samenlevingsopbouw Brussel aan de slag met bewoners van de Anneessenswijk. Ze dachten samen na over hun noden, verwachtingen en mogelijkheden en over hoe ze willen samenleven.

Stap voor stap werkten de bewoners het project uit. Eens de woningen waren toegewezen vulden ze het ook in. In de Muggenstraat leven de bewoners hun eigen leven, ieder in zijn/haar eigen woning. Tegelijkertijd leven ze er samen, met de intentie om als goede buren voor elkaar te zorgen en een sociaal vangnet voor elkaar te vormen.

Begin 2018 namen de eerste bewoners hun intrek in het gerenoveerde gebouw, op 9 mei 2018 werd het officieel geopend. De bewoners worden er begeleid om als groep samen te wonen en zelf initiatieven te nemen. Het LDC nam haar intrek begin 2020 en neemt verder de beleiding op zich, samen met Baita en Convivence.

Een cahier over Casa Viva werd ontwikkeld, en is verkrijgbaar bij Forum (tél).

Het project Casa Viva kwam tot stand in samenwerking met Baita, Livingstones, Samenlevingsopbouw Brussel.