Hoe je met buurtgebruikers aan een zorgzame buurt kunt bouwen

Zorg dragen voor elkaar en de omgeving is essentieel voor een buurt waar iedereen goed kan wonen, werken en ouder worden. Bij een zorgzame buurt denken we vaak aan een netwerk van bewoners, mantelzorgers en (zorg)professionals. Maar ook buurtgebruikers als grote bedrijven, scholen, overheidsdiensten, culturele instellingen, winkeliers, kantoren en horeca zijn in sommige buurten erg aanwezig. Ze hebben een enorm potentieel om bij te dragen aan een zorgzame buurt. Dat is de hoofdles van het project MaN’Aige, dat liep van november 2019 tot oktober 2022. MaN’Aige werd gefinancierd door Innoviris, het fonds dat onderzoek en innovatie in Brussel financiert om de veerkracht van het Brussels Gewest te versterken.

“Bewoners en organisaties gingen in gesprek over de gedeelde publieke ruimte en hoe ze die kunnen verbeteren.”

MaN’Aige ontstond op initiatief van lokaal dienstencentrum Het Anker, onderdeel van LD³ vzw in een partnerschap met de hogeschool Odisee, de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Maison Médicale Enseignement en Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg. Het project vond plaats in de wijken Martelaars en Onze-Lieve-Vrouw Ter Sneeuw in 1000 Brussel en de buurtbewoners en buurtgebruikers zijn er de drijvende krachten geweest.

De rol van buurtgebruikers werd onderzocht in zes living labs die aan de slag gingen met concrete noden uit de wijken. Maison Médicale Enseignement hielp een parcours van moestuinbakken op te stellen. Theaters, scholen, publieke instellingen samen met bewoners hebben hun eigen project van “Verandering in Martelaars” ontworpen en met succes aan de stad voorgesteld. Studenten ergotherapie van Odisee gingen langs bij bewoners van de openbare vastgoedmaatschappij Brusselse Woning om de woningen toegankelijker te maken. Bewoners en organisaties gingen in gesprek over de gedeelde publieke ruimte en hoe ze die kunnen verbeteren. Aan de hand van wijkwandelingen met minder mobiele personen, werden de problematische plekken van de wijk qua mobiliteit in kaart gebracht en dit werd in een brochure verzameld die verspreid werd in de wijk.

Meestal zijn buurtgebruikers open en welwillend om een rol te spelen in een zorgzame buurt maar vaak weten ze niet hoe en met wie. De 9 lessen hieronder geven al tips rond hoe je buurtgebruikers kan betrekken bij een zorgzame buurt.

De visual hieronder toont de 9 lessen die uit het onderzoek naar boven kwamen:

Meer kan je ook lezen in ons Cahier, dat je hier kan inkijken. Voor de Franstalige versie van het cahier kan je hier terecht.